Αριθμός μηνυμάτων : 1426 Ημερομηνία εγγραφής : 28/04/2010
Θέμα: Απ: Ταινίες για την μαφία Τρι Σεπ 07, 2010 12:20 pm
Το εξαιρετικό και επίσης πασίγνωστο (όπως κάθετι που αφορά αυτήν την ταινία) βασικό μουσικό θέμα είναι γραμμένο από τον Νίνο Ρότα.
Το τρέιλερ:
LadyOscar
Θέμα: Απ: Ταινίες για την μαφία Σαβ Σεπ 11, 2010 1:46 am
SophiaSonia21 έγραψε:
Ευχαριστούμε πολύ για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες κ την αναλυτική κριτική. Προσωπικά απεχθάνομαι τις ταινίες μαφίας, τις θεωρώ βαρετές κ χωρίς νόημα αλλά θα'θελα κ εγώ να δω κάποια στιγμή το Νονό, ειδικά επειδή έχει τόσο φανατικούς θεατές ανά τον κόσμο. Όσο για τους ηθοποιούς που ανέφερες κ ειδικά τον Πατσίνο κ τον Ντε Νίρο είναι μακράν από τους πιο αγαπήμενους μου σε άλλου είδους ταινίες.
Ισχύει ότι για πολύ κόσμο αυτές οι ταινίες είναι απωθητικές για διάφορους λόγους, πχ γιατί το θέμα καθεαυτό είναι ο υπόκοσμος, εξαιτία των βωμολοχιών κλπ. Αν έπρεπε να προτείνω μία ταινία από όλες σε κάποιον θα ήταν σίγουρα τα Καλά παιδιά. Είναι η ταινία στην οποία φαίνεται η επιρροή του Νονού με την έννοια ότι η μαφία αντιμετωπίζεται πρωτίστως ως κοινωνικό αίτιο και αιτιατο. Εξάλλου το γεγονός ότι αναφέρεται στην πραγματική ιστορία υπαρκτών προσώπων συντελεί στο να υπερτονιστεί το κοινωνικό περιβάλλον της ταινίας. Κι έπειτα η καταπληκτική σκηνοθεσία του Σκορτσέζε και το υπόγειο μαύρο χιούμορ που διαπερνά όλη την ταινία, κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο.
SophiaSonia21 ξαναμμένη γαλοπούλα
Αριθμός μηνυμάτων : 824 Ημερομηνία εγγραφής : 11/04/2010 Τόπος : Εδώ, εκεί, παρά πέρα...
Θέμα: Απ: Ταινίες για την μαφία Σαβ Σεπ 11, 2010 4:32 pm
Μ'έχεις βάλει στο τρυπάκι να δω κ τις τρείς ταινίες (τις δύο που πρότεινες+ την τριλογία που την είχα ήδη στο μυαλό μου). Κυρίως επειδή λατρεύω Al Pacino. Κ οι περιγραφές σου νομίζω μου τις έκαναν πιο αρεστές. Δε με πειράζουν οι άγριες σκηνές ή οι βωμολοχίες, απλά φοβάμαι μη βαρεθώ γιατί γενικά η μαφία δε με πολυτραβάει. Βλέπουμε....
LadyOscar
Θέμα: Απ: Ταινίες για την μαφία Σαβ Σεπ 11, 2010 8:08 pm
Once upon a time in America/Κάποτε στην Αμερική
Η ταινία-έπος του Σέρτζιο Λεόνε προβλήθηκε το 1984 και πρωταγωνιστούν ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Τζέιμς Γουντς. Η υπόθεση εκτυλίσσεται τις δεκαετίες του 1920 και του 30 και κλείνει το 1968, τοποθετείται στην Νέα Υόρκη και αφορά την Εβραϊκή μαφία και συγκεκριμένα την πορεία μιας ομάδας φτωχοδιαβόλων που ανελίσσονται σε μεγαλομαφιόζους. Η φιλία είναι το βασικό θέμα της ταινίας. Ξεκινάει με τους πρωταγωνιστές μικρούς να κάνουν κομπίνες και να δουλεύουν για τους μαφιόζους για την πλάκα τους. Όμως αυτή η περίοδος ανεμελιάς θα τελειώσει βίαια και ο Νούντλς θα βρεθεί στη φυλακή. Έντεκα χρόνια μετά αποφυλακίζεται και επανενώνεται με τους παλιούς του φίλους οι οποίοι έχουν πιαστεί για τα καλά στον υπόκοσμο. Και αυτή η εποχή των παχιών αγελάδων θα τελειώσει δραματικά με τον Μαξ νεκρό και τον Νουντλς να φυγαδεύεται. Όταν επιστρέψει για τελευταία φορά στην Νέα Υόρκη χρόνια μετά για να κλείσει τους παλιούς λογαριασμούς θα διαπιστώσει πόσο πολύ προδόθηκε από αυτούς που αγαπούσε. Ο Μαξ (Τζέιμς Γουντς) και ο Νουντλς (Ρόμπερτ Ντε Νίρο), είναι το κεντρικό δίδυμο της ταινίας. Και οι δύο είναι δυνατές προσωπικότητες από παιδιά με τον Νουντλς πιο σοβαρό και τον Μαξ πιο τρελό και βίαιο. Ο Μαξ που εξελίσσεται στον αρχηγό της παρέας τον θαυμάζει και τον ξεχωρίζει από όλους τους άλλους ενώ αισθάνεται ανταγωνιστικά απέναντι σε οποιονδήποτε καταλαμβάνει τον χρόνο του Νουντλς. Η πορεία της φιλίας τους είναι πολύ συγκινητική και το τέλος της - μια τελευταία πρόκληση από τον Μαξ προς τον Νουντλς την οποία αυτός αντιμετώπισε με στωικότητα και ανυποχώρητη πίστη στην φιλία που κάποτε είχαν – τραγικό. Η ταινία είναι πάρα πολύ φροντισμένη ως προς τον κοινωνικό περίγυρο των πρωταγωνιστών, το εβραϊκό γκέτο, τις δραστηριότητες της μαφίας ενώ το εκπληκτικό soundtrack το έχει γράψει ο μόνιμος συνεργάτης του Σέρτζιο Λεόνε, ο Ένιο Μορικόνε. Μάλιστα από πολλούς θεωρείται η καλύτερη δουλειά του. Πολύ μεγάλο θέμα υπήρξε η διάρκεια της ταινίας. Η κανονική διάρκεια είναι 3 ώρες και 49 λεπτά πλην όμως η εταιρεία παραγωγής επένεβη, κουτσούρεψε κατά απαράδεκτο τρόπο την ταινία και μείωσε την διάρκειά της και αυτή η κομμένη εκδοχή κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ. Το γεγονός δυσαρέστησε τόσο τον Λεόνε που δεν έκανε άλλη ταινία. Ευτυχώς στην Ευρώπη κυκλοφόρησε η φουλ βερσιόν και σήμερα εξάλλου αυτή η φουλ βερσιόν είναι η επίσημη της ταινίας.
Αυτό το έργο μου αρέσει πάρα πολύ. Το φινάλε του είναι όλα τα λεφτά και μόνο που το θυμάμαι συγκινούμαι
Έχει επεξεργασθεί από τον/την LadyOscar στις Σαβ Σεπ 11, 2010 8:44 pm, 2 φορές συνολικά
LadyOscar
Θέμα: Απ: Ταινίες για την μαφία Σαβ Σεπ 11, 2010 8:18 pm
Το βασικό μουσικό θέμα:
Το τρέιλερ:
LadyOscar
Θέμα: Απ: Ταινίες για την μαφία Δευ Σεπ 13, 2010 6:52 pm
SophiaSonia21 έγραψε:
Μ'έχεις βάλει στο τρυπάκι να δω κ τις τρείς ταινίες (τις δύο που πρότεινες+ την τριλογία που την είχα ήδη στο μυαλό μου). Κυρίως επειδή λατρεύω Al Pacino. Κ οι περιγραφές σου νομίζω μου τις έκαναν πιο αρεστές. Δε με πειράζουν οι άγριες σκηνές ή οι βωμολοχίες, απλά φοβάμαι μη βαρεθώ γιατί γενικά η μαφία δε με πολυτραβάει. Βλέπουμε....
Βασικά ο λόγος που δεν μου αρέσει τόσο πολύ ο Νονός είναι ακριβώς το ότι βαριέμαι κατά της διάρκεια της ταινίας - υπάρχει μια καθυστέρηση στην κύρια δράση από τις δευτερεύουσες δράσεις. Αυτό δεν ισχύει για τον Σημαδεμένο και ειδικά για την Υπόθεση Καρλίτο ( ) όπου δεν περνάει δευτερόλεπτο ανεκμετάλλευτο και η εξέλιξη της πλοκής είναι αγωνιώδης.
kartalitsa
Αριθμός μηνυμάτων : 44 Ημερομηνία εγγραφής : 12/04/2010
Θέμα: Απ: Ταινίες για την μαφία Τρι Σεπ 14, 2010 5:18 pm
Εχω δει την μιση υποθεση Καρλιτο, ολοκληρο το Νονο (1) και το μισο Once upon a time in America. Επισης εχω δει και ολοκληρο το Analyze this (τρελλο γελιο, ο Ντε Νιρο απαιχτος και στην κωμωδια!).
Οι εντυπωσεις μου: Την υποθεση Καρλιτο ξεκινησα να τη βλεπω υστερα απο παρακινηση ενος φιλου, μου αρεσε πολυ ο Αλ Πατσινο στο παιξιμο του, αλλα το ιδιαιτερως βρωμικο της υποθεσης με χαλασε... Βεβαια μαφια ειναι αυτη, τι θα δειχνει? Σωστα, αλλα εμενα δε με τραβηξε...
Ο Νονος με συγκλονισε σαν ταινια, τα παντα ειναι αψογα και μοναδικα... Η μουσικη, οι χαρακτηρες, οι ηθοποιοι, τα παντα. Πιο πολυ μου αρεσε ο Μαρλον Μπραντο (αδυναμιες ειναι αυτες...) και μετα η μεταμορφωση του Μαικλ...
Οσο για το καποτε στην Αμερικη, ξεκινησα προσφατα να το βλεπω, αλλα με κουρασαν οι συνεχεις αναδρομες. Απ' Οσο ειδα ο Ντε Νιρο ηταν συγκλονιστικος, αλλα η αργη εξελιξη με αποθαρρυνε.. Ισως στο μελλον να το ξαναπιασω...
SophiaSonia21 ξαναμμένη γαλοπούλα
Αριθμός μηνυμάτων : 824 Ημερομηνία εγγραφής : 11/04/2010 Τόπος : Εδώ, εκεί, παρά πέρα...
Θέμα: Απ: Ταινίες για την μαφία Τετ Σεπ 15, 2010 1:58 pm
Το μουσικό θέμα του Μορικόνε από το "Κάποτε στην Αμερική" είναι πασίγνωστο κ πολύ-πολύ αγαπήμενο. Δεν είχα ιδέα ότι ήταν sound track της συγκεκριμένης ταινίας! Έχουμε να μάθουμε ακόμα!.......
LadyOscar
Θέμα: Απ: Ταινίες για την μαφία Παρ Σεπ 17, 2010 11:52 pm
Mean Streets/Κακόφημοι Δρόμοι (1973)
Μόλις η τρίτη ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε είναι μια μικρή ταινία με τεράστια σημασία. Απλή και γνήσια ως προς την ιστορία της και ο ορισμός του προσωπικού και πρωτότυπου στιλ ως προς την σκηνοθεσία, η ταινία έχει επηρεάσει όσο λίγες το σύγχρονο αμερικανικό σινεμά. Το επίκεντρο της ταινίας είναι η φιλία ανάμεσα στον Τσάρλι, ένα σοβαρό και υπεύθυνο ανερχόμενο μέλος της ιταλικής μαφίας, και τον Τζόνι, έναν επιπόλαιο και αυθάδη μικροαπατεώνα, τον οποίο ο Τσάρλι παλεύει σε όλη την ταινία να προστατεύει και να ξελασπώνει. Ιδιαίτερες πτυχές της υπόθεσης αποτελούν αφενός η σχέση ανάμεσα στον Τσάρλι και την επιληπτική (και γι' αυτό εξοστρακισμένη από την μεγάλη οικογένεια της μαφίας) ξαδέρφη του Τζόνι και αφετέρου οι θρησκευτικές ενοχές του βαθύτατα καθολικού Τσάρλι. Από τις ωραιότερες κινηματογραφικές ατάκες το voice over του Σκορτσέζε που ακούγεται στην ταινία “You don't make up for your sins in church. You do it in the streets. You do it at home. The rest is bullshit and you know it”. Πρωταγωνιστούν ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο ακριβοθώρητος αυτός ηθοποιός και σπάνιο ταλέντο Χάρβει Καιτέλ (ναι αυτός που έπαιζε στο Βλέμμα του Οδυσσέα!!!!).
LadyOscar
Θέμα: Απ: Ταινίες για την μαφία Παρ Σεπ 17, 2010 11:54 pm